Hol fektessünk be ezüstbe?

Az ezüstöt az elmúlt években alábecsülték a befektetők, különösen a 2008-as gazdasági válság után, amikor elkezdett leértékelődni. A szakértők szerint azonban ez hamarosan megváltozhat, főként az előrejelzések szerint növekvő ipari fogyasztás miatt. Általánosan elterjedt nézet, hogy azoknak a befektetőknek, akik e fém vásárlása mellett döntenek, annak elkövetkező évekbeli ipari potenciálját kell figyelembe venniük.

Az ezüst, mint befektetés – Jellemzők

Az ezüst nyersanyag, és egy fehér-szürkés színű fém. Történelmileg használták, valutaként, bár nem szabad elfelejteni, hogy értéke soha nem érte el az aranyét.

Ma a tiszta befektetési arany 80-szor többet ér az ezüstnél. Ez az aránytalanság az arany, mint befektetési eszköz jelentőségéből adódik – sokkal népszerűbb, biztonságos menedéknek tekintik, és a befektetők sokkal szívesebben vásárolják. Az ezüstbe való befektetés kockázatosnak számít, ezért a legutóbbi gazdasági világválság óta az ezüst nem volt különösen népszerű a vállalkozók körében.

Az ezüstbe való befektetés előnyei

Az ezüstnek azonban van egy sor olyan tulajdonsága, amelyek megkülönböztetik más nyersanyagoktól. Az arannyal ellentétben a szürke ércet széles körben használják az iparban.

A legtöbb szórakoztató elektronikai termék tartalmaz ezüstöt. Egy mobiltelefon közel egy gramm ezüstöt tartalmaz, egy számítógép több grammot, egy autó pedig egy tucat grammot. Ez azt jelenti, hogy ennek a fémnek a mennyisége fokozatosan csökken, mivel az ezüstöt ritkán hasznosítják újra a használt elektronikai eszközökből.

Bár a nem megújuló erőforrások pazarlásának tendenciája aggasztónak tűnik, ez egyben előny is azok számára, akik ezüstbe kívánnak befektetni. Az erőforrások kimerülése magasabb árakat eredményezhet. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ha az ezüst drágulni fog, az fokozatosan, több év alatt fog megtörténni.

Hol fektessünk be ezüstbe?

Ezüstöt a legjobb pénzverdékben vásárolni. Jelenleg a legtöbbjük érmék és ezüstrudak széles választékát kínálja, amelyeknek az érc értéke mellett gyakran numizmatikai értéke is van. Egyes érmék árai a kis tételek miatt néha magasabbak, mint másoké. Érdemes-e azonban a numizmatikát követni, amikor ezüstbe fektetünk?

Erre nincs egyértelmű válasz, mivel a leggyakoribb érméket a legkönnyebb eladni. Másrészt a magas gyűjtői értékkel rendelkező érmék esetében megfelelő, gyakran magánvevőt kell találni.

A zálogház nem az a hely, ahol aranyba és ezüstbe kellene befektetnie. Ezek gyakran árulnak újraolvasztott érméket, amelyek ötvözete bizonytalan mennyiségű fémet tartalmaz. Ha egy befektető nem állami pénzverdétől, hanem magánközvetítőtől szeretne vásárolni, sokkal jobb megoldás a befektetési arannyal és befektetési ezüsttel foglalkozó cégek szolgáltatásainak igénybevétele.

Mire figyeljünk oda az ezüstbe történő befektetéskor?

Ezüst vásárlásakor oda kell figyelni arra, hogy az újonnan megszerzett eszköz megbízható helyről származik-e. Tartsa ezt szem előtt, mivel az érmék és rudak lehetnek hamisítványok. Ezért nem ajánlott online aukciókon vagy helyi zálogházakban keresni lehetőségeket.

Az ezüst emellett egy olyan fém, amelynek árfolyama jelentős ingadozásokat mutat, ezért a megfelelő pillanatban kell megvásárolnia, nem feledve azonban, hogy az ércek nem reagálnak olyan érzékenyen a változásokra, mint a valuták. Egy ezüstérme ára akkor is változatlan marad, ha magának az aranynak az értéke az elmúlt napokban néhány százalékkal csökkent. Ezért akkor érdemes ezüstbe fektetni, ha a csökkenő tendencia még egy ideig kitart. Az ezüstöt az adott napon aktuális árfolyamon is megvásárolhatja. Sok pénzverde kilogrammos árfolyam szerint árulja a fémeket, ami azt jelenti, hogy vásárláskor maga az érme verésének költsége nem számít bele az árba, vagy alacsonyabb. Ez azonban a befektetők körében népszerűtlen megoldás.

A szakértők elismerik, hogy az ezüst az elmúlt évtizedben nem volt jó befektetési anyag, de ez az elkövetkező években megváltozhat. A további ipari fogyasztás és a gazdasági stabilizáció döntő fontosságú lesz. Az ezüst olyan eszköz, amely nem szereti a nagy válságokat, de a béke és a jólét idején békésen növekszik. Ahhoz, hogy bele lehessen fektetni, optimistának kell lenni az elkövetkező éveket illetően.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *