Hol fektessünk be aranyba?

Az aranyba való befektetés az egyik első ismert befektetési mód az emberiség történelmében. Az arany évezredeken át olyan fizetőeszköz volt, amelyet közvetlenül árucikkekre cseréltek. És bár ezt a fémet már régóta nem használják pénzként, az aranyba való befektetés még mindig kifizetődő.

Az arany, mint befektetés – Jellemzők

Az aranyba való befektetés a nyersanyagokba való befektetés tágabb kategóriájába tartozik. Nyersanyag minden olyan anyag, amelyet az iparban történő további feldolgozásra szánnak, ami a gazdaság számára értékessé teszi. Az arany, sok más nyersanyaghoz hasonlóan, nem megújuló. Más anyagokkal ellentétben azonban ipari felhasználása nem olyan gyakori. A Föld aranykészletének nagy része a központi bankok és kormányok számára biztosítékként, illetve befektetési eszközként szolgál. Ez az arany és a valuta fent említett történelmi korrelációjának köszönhető. Az ezüsttel ellentétben az aranyat nem használják széles körben a nehézgép-iparban, így ennek a nyersanyagnak egy állandó része évszázadok óta kering, hogy biztosítsa a befektetők egymást követő generációinak vagyonát.

Az aranyba való befektetés előnyei

Az aranyba való befektetés nagy előnye, hogy megtakarításait egy könnyen tárolható és viszonylag könnyű fizikai eszközbe fektetheti. Ez azt jelenti, hogy az aranyba való befektetéssel a vállalkozó gyakorlatilag függetlenné válik a bankoktól (mivel a vagyonát nem a számlán tartják), más pénzügyi közvetítőktől vagy akár a globális gazdaságoktól. Sok más eszközzel ellentétben az arany ára nem esik gazdasági válság esetén. Az arany értéke ráadásul harminc éve folyamatosan növekszik, ami hosszú távú befektetésekhez kiválóan alkalmas.

A szakértők azt jósolják, hogy az arany ára az esetleges politikai vagy gazdasági zavaroktól függetlenül lassan, de folyamatosan emelkedni fog. Az arany fontjának ára 2050-ben megdönti a jelenlegi történelmi rekordot, feltéve, hogy ez a folyamatos növekedés még évtizedekig folytatódik. Egyelőre semmi sem utal másra – az arany pozícióját nem gyengítette sem a 2008-as gazdasági válság, sem a 2014-es politikai válság.

Hol fektessünk be aranyba?

Hol fektessünk be nyersanyagokba? Leggyakrabban a befektetési aranyat rudak vagy érmék formájában értékesítő pénzverdében vásároljuk meg. A rudakba való befektetés jövedelmezőbb, mert csökkenti a bróker árrését, és maga a rúd kevésbé likvid eszköz, mint az érme.

A legtöbb befektető aranyérmék vásárlását választja. Az aranyérmékbe való befektetésnek két tendenciája van. Az első szerint a legelterjedtebb érméket kell megvásárolni, amelyeket a jövőben a legkönnyebb lesz eladni. A másik azonban azt állítja, hogy jobb, ha ritka érméket vásárolunk, mivel azok numizmatikai értéket képviselnek. Ezeket azonban nehézkes lehet eladni.

A pénzverdéken kívül érméket és rudakat magánközvetítőktől is lehet vásárolni, akik gyakran sokkal szélesebb választékot kínálnak, mint a nagy lengyel pénzverdék. Az árrés azonban általában ennek megfelelően magasabbnak bizonyul.

Mire figyeljünk oda az aranyba történő befektetéskor?

Rendkívül óvatosnak kell lennie, amikor aranyba fektet. Az aranyhamisítás egyre ritkábban fordul elő, de még mindig létezik. Ha ezt az ércet megbízhatatlan forrásból vásárolja meg, hamisított termékekkel találkozhat, amelyek például titánötvözetet tartalmaznak.  

Hamisított aranyat lehet találni zálogházakban vagy online aukciókon, ezért minden vásárlás előtt ellenőrizze, hogy a hely, ahol aranyba kíván befektetni, megbízható-e.

Erre a kérdésre a lengyel pénzverde és más hitelesített közvetítők a válasz. Azt is meg kell fontolnia, hogy hol szeretné tárolni az aranyát. A banki raktárak biztonságosak, de díjfizetéssel járnak, ami néha teljesen értelmetlenné teheti a befektetést. Ha viszont otthon tartja aranyát, győződjön meg róla, hogy az megfelelően biztosítva van. Jó ötlet az érméket a kertben elásni, egy olyan kijelölt helyen, amelyet csak Ön ismer. Az értéktárgyakat évszázadok óta így rejtik el, és eddig ez az egyszerű módszer meglepően hatásosnak bizonyult.

Az arany hosszú évekre jó befektetés. Az átlagos befektető egy évtizedig, sőt, akár két évtizedig is megtartja, mielőtt eladná, de az ilyen hosszú várakozás jelentősen megtérülhet. Stabil jellege miatt az aranyba való befektetések azoknak ajánlottak, akik a nyugdíjukra, a gyermekeiknek szánt örökségre vagy bármilyen olyan célra gyűjtenek, amelyet csak egy tucat vagy akár több tucat év múlva kívánnak elérni. A szakértők hosszú távon nem jósolják az arany árának csökkenését – éppen ellenkezőleg, 2050-re várhatóan akár négyszeresére is nőhet az értéke.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *