Hogyan fektessünk be részvényekbe? Információk haladó befektetőknek

Az ügyes tőzsdei befektetés három fontos készség: a veszteségek csökkentése, a befektetési portfólió diverzifikálása és a befektetés tárgyának gondos megválasztása kombinációja. Míg az első két lépés viszonylag egyszerűnek tűnik, annak kiválasztása, hogy mibe fektesse a tőkéjét, nem ilyen egyszerű.

Mit kell szem előtt tartani részvényvásárláskor?

Minden befektetés fő elve: olcsón venni és drágán eladni. Ezt figyelembe véve, olcsó részvényeket kell vásárolni, amelyek gyors árnövekedést ígérnek. Az egész folyamat lényege a helyes választás.

Befektetési forrásokat keresve érdemes megjegyezni, hogy a lengyel vállalatok potenciálja egyre nő. Erre példa a WIG index, amelynek értéke az elmúlt egy évben közel negyedével nőtt. Úgy tűnik tehát, hogy a lengyel vállalatokba való befektetés nagyon jövedelmező lehet.

De még mielőtt részvényeket vásárolna, figyelembe kell vennie azokat a külső tényezőket, amelyek befolyásolhatják a kiszámítható nyereséget. Ezek közül a legfontosabb az infláció, amely egyrészt csökkentheti a befektető reáljövedelmét, másrészt azonban az inflációs ráta enyhe növekedése, amelyet 2018-ra prognosztizáltak, növekvő piacot eredményezhet. Ez pedig azért van, mert az infláció növekedése a részvényeket sokkal jobb alternatívává teszi a „biztonságos” bankbetétekkel szemben, ahol a pénz csak veszít az értékéből. A részvényekre hatással lehet a kamatemelés is, amelyet azonban nem az idei évre, hanem csak két év múlva prognosztizálnak.

Mik a részvényválasztás elvei?

A haladó részvénybefektetések leglényegesebb alapelve az, hogy ügyesen megjósoljuk a közelgő trendeket. Ezt megteheti a vállalatok előző évekbeli teljesítményének elemzése alapján. A pénze részvényekbe fektetése esetén nyomon kell követni a kiválasztott vállalatok lépéseit. Lássuk mit is jelent ez egy konkrét példán keresztül.

Az Esotiq&Henderson tavaly júliusig a divat- és fehérnemű ágazatban tevékenykedett, de a csoport szegmensei a bevételek tekintetében egyenlőtlenek voltak. Bár az Esotiq egy virágzó fehérneműmárka, a vállalat divatüzletágát nem fogadta jól a piac. Ezért tavaly július óta, amikor az Esotiq&Henderson úgy döntött, hogy felhagy a divatüzletággal, és csak a fehérnemű-hálózat fejlesztésére összpontosít, a vállalat részvényei gyors növekedésnek indultak. A 2017 szeptembere és októbere közötti időszakban értékük 50%-kal nőtt, az évet pedig augusztus elejéhez képest 150%-os emelkedéssel zárták. Aki tehát közvetlenül azután fektetett be a vállalatba, hogy az feladta a számára terhes divatüzletágát, az négy hónap alatt 150%-ot kereshetett a cég részvényein.

Egy másik példa erre egy fazonigazítás a Cyberpunk 2077, a CD Project SA produkciójának profilján, amelyről a gyakorlatilag nem létező marketing miatt keveset lehet tudni. A „*beep*” szlogen volt az első információ erről a projektről, ami azonnal felvetette a CD Project SA befagyasztott idézettségét. Ez a fajta viselkedés lehet egy előrejelzés a jövőre nézve, ami a most készülő játék iránti meglehetősen nagy érdeklődést illeti.

Hogyan válasszuk ki a figyelmet érdemlő részvényeket?

A kérdés tehát az, hogy mibe fektessünk be? A legjobb választás a zökkenőmentesen bővülő ágazatok részvényeit választani. Íme néhány példa:

Az IT-ipar már évek óta virágzik, és 2018 ebből a szempontból sem fog különösebben különbözni az előző évektől. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ágazat minden vállalatának részvényei az egekbe szöknek. A kulcs az, hogy megjósoljuk, mely konkrét vállalatok fognak a leggyorsabban fejlődni.

A lengyel tőzsdén a már említett CD Project, amely a technológia és a szórakoztatóipar határán helyezkedik el, hatalmas potenciállal rendelkezik. Számos listán a lengyel tőzsde legígéretesebb vállalatának tartják. Ami a külföldi tőzsdéket illeti, Kínában az IT-szektor hihetetlenül gyorsan növekszik. A szakértők az iparágra fordított kiadások és a potenciális nyereség egyértelmű növekedését prognosztizálják a Közép Országában.

A biotechnológiai ipar is jól néz ki. Sok évnyi besült indulás után ígéretes cégek tűntek fel a piacon Lengyelországban, mint például a Celon Pharma, amely 2017-ben hatalmas ugrást tett. Ennek fő oka a biotechnológiai és gyógyszeripari ágazatban végzett magas színvonalú innovációs kutatás volt.

Akkor milyen részvényeket kerüljünk el?

A Brexit hírének bejelentése óta az Egyesült Királyság a befektetők kiáramlásának forrásává vált. Igaz, a brit piac még mindig nagyon erős, és van esélye a helyi fejlődésre, de sajnos a nemzetközi tranzakciók továbbra is kérdésesek. A helyzetet súlyosbítja, hogy nincsenek pontos megállapodások az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, és nincsenek pontos információk az EU-ból való kilépés hatásairól sem.

A befektetések szempontjából Afrika is kezd nagyon rossz hellyé válni. Ez a kontinens mindig is vonzotta a befektetők egy részét, főleg azokat, akik látják az afrikai piacokon tátongó űrt. Afrika fejlődő régiói azonban valójában nagyon kockázatos piacot jelentenek. Ennek fő okai az olyan problémák, mint például a korrupció, a politikai instabilitás és az infrastruktúra elhanyagolása. Az instabil afrikai országokban több nagy beruházás közül csak egy lesz sikeres. A legtöbb sajnos bukik – gyakran kiszámíthatatlan módon.

Milyen összegeket érdemes részvényekbe fektetni?

A válasz erre a kérdésre egyszerű – bármilyen összeget, amely elég magas ahhoz, hogy ne veszítse el a spread és a felszámított jutalék miatt.

Nem szabad elfelejteni, hogy egyáltalán nem tanácsos csak egyetlen vállalatba fektetni, és minden nyereséget attól tenni függővé. A tőkét legalább három pozícióra kell felosztani. Ami a minimális hozzájárulást illeti, a szabály az, hogy elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a jutalékot százalékban számolják fel, és ne a bróker által gyakran meghatározott minimális összegben. Ha a jutalék 0,5%, 5 PLN minimális díjjal, akkor a belépési összeg 1000 PLN lesz. Ezen összeg alatt a jutalék magasabb, mint a minimális 0,5%, és 500 PLN esetén már kétszer annyi, azaz 1%.

A minimális összeget meg kell szorozni a vállalatok számával, amelyekbe be kívánt fektetni, majd hozzá kell adni a brókertől függő egyéb díjakat. Így általában a biztonságos minimumösszeg kezdetben 5000 PLN lesz, három különböző vállalat részvényeire osztva. Ennek az összegnek a sikeres befektetése, figyelembe véve a jelenlegi gazdasági helyzetet és azt a tényt, hogy a pénzt elsősorban a legígéretesebb lengyel vállalatokba fektetik be, várhatóan évi 150%-os nyereséget hoz, 2,5-3,0%-os várható infláció mellett. Tehát a részvényekbe való befektetés nagyon jövedelmező lehet egy olyan kereskedő számára, aki jól ért a befektetésekhez, különösen a betétekhez vagy a kötvényekhez képest.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *