Egy arany befektetés? Hogyan fektessünk be aranyba

Az arany egy kivételes hírnevű nemesfém. Történelme során az emberiség több kisebb-nagyobb aranylázon ment keresztül, amelyek során egyszerű emberek hagyták el otthonaikat hatalmas vagyon megszerzésének álmaitól vezérelve, hogy aranyat keressenek.

Mi hát az arany?

Az arany mindig is rendkívül fontos volt a gazdaság számára, mivel a pénz értéke évszázadokig ezen alapult. Számos kultúrában, így az európai kultúrában is az arany szolgált fizetőeszközként, így egy-egy vert érme értéke attól függött, hogy mennyi ércet tartalmazott. Az 1970-es évekig az USA-ban az arany még széles körben elismert fizetőeszköz volt, és a papírpénz értékét a mai napig a központi bankok aranykészletei biztosítják.

Az arany ilyen nagy gazdasági jelentősége az arany egyedülálló tulajdonságaihoz kapcsolódott: hamisíthatatlanságához, ritkaságához és tartósságához. Az arany mind fizikailag, mind gazdaságilag nagyon stabil, ezért jó referenciát jelent más, gazdaságilag sérülékenyebb fizetőeszközök, például a papír- és elektronikus fizetőeszközök számára.

Hogyan fektessünk be aranyba?

A nyersanyagokba történő befektetés általában vásárláson és eladáson alapul. Ugyanez a helyzet az arannyal, amelyet úgynevezett aranyérmékben és aranyrudakban értékesítenek. Az érmék kisebbek, olcsóbbak és később könnyebben eladhatók, de az eladó számára magasabb haszonkulccsal járnak. A rudak nagyobbak, drágábbak és nehezebben beválthatóak, de az árrés általában alacsonyabb, mint az érmék esetében. Jó hír, hogy Lengyelországban a befektetési arany mentes az áfa alól.

Ha egy vállalkozó vagy befektető úgy dönt, hogy aranyba fektet, a megvásárolt rudakat vagy érméket általában magánál kívánja tartani. Az arany ugyanis nagyon jó biztosíték válság vagy háború esetén, mivel még a komoly gazdasági zavarok is viszonylag kis hatást gyakorolnak erre az ércre.

És hol fektessünk be aranyba?

Az aranyat a lengyel pénzverde (Mennica Polska), magánvállalkozások vagy olyan egyéni vállalkozók értékesítenek, akik tudják, hogyan kell nyersanyagokba, köztük aranyba befektetni.

A Pénzverde jó és biztonságos hely az arany érmék vagy rudak vásárlására.

Egy ilyen megoldást választva a befektető biztos lehet abban, hogy bevált forrásból vásárol aranyérméket.

A magán aranykereskedő cégek ugyanakkor alacsonyabb haszonkulcsot kérhetnek, mint a pénzverde, és emellett az arany tárolására vagy befektetési tanácsadásra is lehetőséget kínálnak. Hátrányuk a nagyobb kockázat a pénzverdétől történő aranyvásárláshoz képest, ez azonban a vélemények ellenőrzésével és egy bevált kereskedő választásával minimalizálható.

A magánszemélyek jelentik a legkevésbé biztonságos lehetőséget, mivel itt a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy csalókkal találkozunk. Másrészt azonban az arany tömeges hamisítása nem gyakori, mivel ez általában nagyon könnyen felismerhető, és egy tapasztalt befektető már az asztalra dobott érme hangja alapján meg tudja megkülönböztetni a tiszta aranyat a népszerű titánötvözet-alapú hamisítványoktól. Míg régebben nagy bűnözői üzletet lehetett csinálni az aranyhamisításból, mára ez a lebukás nagy esélye miatt teljesen veszteségessé vált.

De biztonságos-e aranyba fektetni?

Alapvetően a nyersanyagokba történő befektetés az egyik legbiztonságosabb befektetési forma. Az arannyal kapcsolatos összes kockázat nem annyira befektetési kockázatot jelent, hanem inkább a lopás lehetőségét (ha az aranyat otthon tárolják), vagy titán hozzáadásával készült, sokkal kisebb értékű, hamis érmék vásárlását.

Lengyelországban azonban a csalók számára nem kifizetődő az arany nagyarányú hamisítása – sokkal könnyebben kivitelezhető és nehezebben felderíthető a befektetési aranyra vonatkozó áfa-mentességet kihasználó csalás (miközben az aranyékszerekre továbbra is 23%-os áfa vonatkozik). Az aranyérmék tömeges hamisítása nem nagyon létezik.

A tőke nagy részének elvesztésének kockázata gyakorlatilag nem létezik, mivel, mint már említettük, az arany természeténél fogva stabil, és biztosan nem veszít jelentős mértékben az értékéből. Az elmúlt tizenöt évben az arany ára rendszeresen emelkedett, és ma már egy uncia arany több mint kétszer annyit ér, mint tíz évvel ezelőtt.

Az aranyat nagyon jó és stabil eszköznek tartják. Valami, amibe érdemes pénzt fektetni. Az arany értéke az évek során növekszik, nagyon mobilis, és Ön maga is tárolhatja. Ez teszi nagyszerű biztosítékká egy váratlan válság esetére. Másfelől azonban nyilván vannak olyan befektetések is, amelyek instabilitásuk miatt sokkal rövidebb idő alatt nagyobb nyereséget hozhatnak.

Ezért az aranyat nyugodtan fel lehet halmozni nyugdíjcélú vagy a gyermekek szánt tőkeként. Aki viszont rövid idő alatt sokat akar nyerni, annak inkább másfajta befektetést érdemes keresnie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *