A megfelelő eszközök kiválasztása, azaz hogyan fektessünk biztonságosan devizákba.

A befektetők, akik ki akarják próbálni magukat a devizapiacon, gyakran elgondolkodnak azon, hogy mely devizák jövedelmezőek és biztonságosak, és melyek vezethetnek pénzügyi veszteséghez? Érdemes választ keresni a kérdésre – hogyan fektessünk be biztonságosan devizákba?

Mi az a biztonságos deviza?

A biztonságos valuta az, amely a biztonságos menedékhez tartozik. Ahhoz, hogy egy eszköz „biztonságos menedék” legyen egy befektető számára, magas likviditással és alacsony befektetési kockázattal kell rendelkeznie. Míg a likviditás általában nem jelent problémát, a kockázat meghatározása gyakran nem egyértelmű első látásra.

Hogyan határozzák meg tehát a befektetési kockázatot a devizákkal kapcsolatban?

Az alacsony kockázatú valutát gazdaságilag és politikailag stabil állam bocsátja ki. Egy olyan ország, amelynek erős a gazdasága, alacsony az adóssága, és a közelmúltban nem volt inflációs problémája. A kockázati tényezőt csökkentik az állami tartalékok és az export erős pozíciója is a gazdaságban, különösen a természeti erőforrások tekintetében.

Hogyan ismerjük fel a biztonságos valutát?

Először is, el kell utasítani azokat az országokat, amelyek politikailag instabilak, súlyosan eladósodottak, vagy amelyekben túl gyorsan emelkedik az infláció. Erre példa a zimbabwei dollár (ZWD) története.

Zimbabwe egy olyan ország, amely nem felelt meg a biztonságos valuta kibocsátására vonatkozó kritériumoknak. Politikailag és gazdaságilag instabil állam volt, amelyet egy diktátor vezetett. Egy ponton az export összeomlása miatt a valuta a történelem egyik legnagyobb hiperinflációjába zuhant, amely évente 79 billió százalékot tett ki. Ennek következtében a zimbabwei dollárt kétszer is denominálták, de a valódi kormányzati intézkedések hiánya miatt az infláció folytatódott. Ez a helyzet oda vezetett, hogy a zimbabwei valutát bevonták, és helyébe az amerikai dollár lépett, amely az egyetlen törvényes fizetőeszközzé vált az országban. Ez a történelem azt bizonyítja, hogy az egzotikus országok valutái nagyon veszélyes eszközök lehetnek.

Ez még nem minden. Amikor biztonságos valutát keresünk, érdemes elemezni a stabil helyzetben lévő országok adott valutái erős és gyenge jellemzőinek kombinációját. Ezek az elemzések megtalálhatók a brókerek és közgazdászok aktuális, gyakran online is elérhetővé tett jelentései között. Biztonságos valuták lehetnek az első hét legnépszerűbb devizapár közé tartozók, azaz a stabil intézményi helyzettel, erős export- és belső gazdasággal rendelkező, magasan fejlett országok által kibocsátott valuták. A stabil devizapárok választása nem mindig eredményez nagy nyereséget, azonban biztonságosabb, mint az egzotikus devizák.

Mibe fektethet be, avagy a biztonságos valuták rangsorolása

A devizapiacon általában nem történnek gyors változások, különösen a gazdaságilag és politikailag stabil országok valutái esetében. Ez azonban nem szabály, mert minden piacon előfordulhat váratlan összeomlás. Ezért érdemes tudni, hogy mely országok pénznemei azok, amelyek viszonylag biztonságosak.

A skandináv országok valutái, azaz a norvég, svéd és dán korona nagyon jók. Az észak-európai országok stabilnak számítanak, mivel versenyképes gazdasággal és nagy tartaléktöbblettel rendelkeznek. A közbizalom és az intézményi stabilitás tekintetében is élen járnak.

Érdemes figyelembe venni az ázsiai tigriseket is. Ezek egyike Japán, amely a nemzetközi gazdasági fejlődés élvonalában van, és amelynek köszönhetően jenjét évek óta a legbiztonságosabb valutának tartják. Az ázsiai tigrisek általában uralják a termelékenységet, ami a nemzetközi piac legnagyobb exportőreivé teszi őket.

Az árba beleszámítanak az olyan nyersanyagtermelő országok valutái is, mint Kanada, Ausztrália vagy Szaúd-Arábia, amely jelenleg a világ olajkészleteinek közel negyedét exportálja. Ezen országok ereje a természeti erőforrások nagy gazdasági jelentőségén alapul.

Az európai valuta jól teljesít, még néhány ország válsága és a Brexit ellenére is. Ez az Európai Unió nagyfokú stabilitásának köszönhető, ami az euró likviditásában nyilvánul meg. Az amerikai dollár viszont nem fogott a dobogóra a nagyon gyenge szövetségi tartalékok és az új elnökbe vetett alacsony bizalom miatt.

Ott van még a lengyel Złoty, amely még mindig alacsony pozíciót foglal el. Ez a valuta évek óta gyenge eszköznek számít. Helyzetét tovább rontotta a külföldi befektetők félelme, amelyet hazánk politikája okozott.

Melyik valutákba érdemes befektetni?

Ez a befektető előrejelzéseitől függ. Nem minden biztonságos valuta lehet nyereséges. A biztonság ugyanis általában stabilitást jelent, azaz nem jelent hirtelen értékváltozást. 

Sokféle válasz adható arra a kérdésre: mibe érdemes befektetni? A növekedést egyesek Szaúd-Arábia befolyásának növekedésében látják az olajárak várható emelkedésére, mások a kínai gazdaság látványos erősödésében. Az ilyen típusú változások biztosan fontosak lesznek, amikor a valuta jelentősége csökken vagy növekszik.

Végül, a valutákba való befektetésről szóló döntés a kibocsátó országok jövőbeli sorsára vonatkozó spekulációktól függ. Ha valaki a stabilitást értékeli válság idején, akkor a svéd vagy a norvég koronára fog tenni. Ha viszont a nyereséget az erősödő gazdaságban és exportban látják, akkor jó választás lesz a jen vagy a kínai jüan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *