Érdemes-e tudni, milyen részvényekbe érdemes befektetni a tőzsdén?

A részvénybefektetések iránt az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Több mint két éve megfigyelhető az a tendencia, hogy a britek a betétbe történő befektetés helyett a tőzsdei befektetések felé mozdulnak el. Érdekes módon a szakértők véleménye szerint ez a tendencia csak erősödni fog. Ennek oka, hogy egyértelműen csökken a bizalom a megtakarítások alacsony kockázatú befektetési formái iránt, ami viszont a gyorsuló inflációval függ össze. A jelenlegi körülmények között a befektetők egyre inkább érdeklődnek a részvények iránt, és szeretnék megtanulni, hogyan működik a tőzsde.

Az előremutató részvények, vagyis mely részvények?

A jó hír az, hogy a nagy brit vállalatok részvényei előretekintőek, és nagy valószínűséggel növekedni fog az értékük a jövőben. Az FTSE index csak az elmúlt egy évben 23%-kal nőtt, elsősorban a hazai IT és biotechnológiai cégeknek köszönhetően.

De mik azok az előremutató részvények? Egyszerűen fogalmazva, ezek olyan részvények, amelyek a következő évben jó hozamot ígérnek. A január mindig jó időszak a részvénybefektetésre, mert ebben az időszakban a legkönnyebb követni a különböző vállalatok előző évi fejlődését, az előzetes éves jelentések kibocsátása miatt.

Hogyan ismerhetjük fel tehát ezeket az előremutató részvényeket, amelyekbe érdemes befektetnünk? A legfontosabb, hogy felismerjük a vállalat a potenciálját, amelynek részvényeit megvásárolni szándékozunk. A vállalatokat két kategóriába sorolhatjuk:

  1. egyenletes fejlődés – a vállalat az előző évben folyamatosan fejlődött, és ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog;
  2. hirtelen emelkedő tendencia – a vállalat a múltban nagyon stabil volt a bevételek és a növekedés tekintetében; a jelenlegi körülmények (új piaci szegmens megszerzése, új márka belépése, veszteséges ágazat elhagyása, új szerződés) miatt azonban jó kilátásokkal rendelkezik a jövőre nézve.

A B osztályú részvények elvileg kockázatosabbnak, de egyben előremutatóbbnak is tekinthetők, míg az A osztályú részvények biztonságosabbak és stabilabbak, de potenciálisan kevesebb nyereséget hoznak.

Az előremutató részvények sajátosságai

Az előremutató részvényeket a legjobb úgy jellemezni, hogy meghatározzuk, mi nem az. A jövőbe mutató részvényeket nem olyan vállalat kínálja, amely:

  1. nagy adóssággal rendelkezik, mivel az adósságok minden típusú befektetésnél figyelmeztető jelnek számítanak. A növekvő adósság az első lépés egy vállalat összeomlása felé. Ráadásul valószínű, hogy egy eladósodott, csődbe ment vállalat nem lesz fizetőképes a részvényesei felé;
  2. a nyereségnél lényegesen magasabb osztalékot fizet a részvényeseknek, mivel ez az eladósodás egy másik formája. A vállalat magas nyereséggel bocsát ki részvényeket a részvényesei számára, ezzel arra ösztönözve őket, hogy fektessenek be a részvényekbe, hogy az eladásukból származó pénzeszközzel rendelkezzenek a további működéshez. Lehetséges, hogy egy ilyen vállalat a részvényesek befektetett tőkéjének köszönhetően fellendül, de általában ennek az ellenkezője igaz – a részvényekből kapott pénz csak egy kis időre hosszabbítja meg a vállalat működését, és a vállalat összeomlik;
  3. nagyon gyakran bocsát ki részvényeket, mivel ez a pótlólagos tőkebevonás egy újabb módja, amelyet főként a veszteséges vállalatok használnak. A több részvény alacsonyabb árat jelent, mivel a nyereséget több részvényes közt kell szétosztani.

Most, hogy tudjuk, mely részvények nem előremutatóak, ez azt jelenti, hogy az összes többi nagyobb hozamot ígér? Igen és nem.

Hogyan ismerjük fel az előremutató részvényeket?

A legegyszerűbb mód egy részvény potenciáljának elemzésére egy olyan eszköz használata, mint a Stock Screener. Az eszköz lehetővé teszi egyszerre számos vállalat adatainak elemzését, és azok kiválasztását, amelyek a leginkább előremutatóak. A stock screener alapformájában a Google által biztosított ingyenes eszköz, amely egyszerre sok tőzsdéhez biztosít hozzáférést.

Néhány arányszám, ami érdekelheti Önt:

  1. Tőkemegtérülés (5 éves átlag) (%);
  2. Tőkemegtérülés (legutóbbi év) (%);
  3. LT adósság/saját tőke (legutóbbi év) (%);
  4. 5 éves nettó bevétel növekedési ráta;
  5. 5 éves nettó jövedelem növekedési ráta.

Ha csak brit vállalatokba akarunk befektetni, akkor először a londoni tőzsdére kell szűkítenünk a keresést. Ezután egyesével foglalkozzunk az egyes arányszámokkal.

Az első kettő a saját tőke megtérülését mutatja, vagyis azt, hogy a vállalat mennyit keresett az elmúlt öt évben (5 éves átlag) vagy az elmúlt évben (elmúlt év) tartott tőkéhez képest. Például a 20%-os érték azt jelenti, hogy a vállalat minden 100 000 GBP tőke után 20 000 GBP-t keresett. A mutató így kizárja a veszteséges vagy a nem elegendő nyereséget termelő vállalatokat.

Az LT adósság/saját tőke arány célja a túlságosan eladósodott vállalatok kizárása a listánkról. Egy sikeres vállalat adóssága valószínűleg nem haladja meg a tőkéjének egynegyedét. A biztonság kedvéért azonban 15-20%-os értéket is meg lehet határozni.

Az utolsó két arányszám az elmúlt öt év nyereségét mutatja (adózás előtt és után). Miután leszűkítettük a keresésünket, az eredmény olyan prosperáló vállalatok listája lesz, amelyek valószínűleg előremutató részvényeket bocsátanak ki.

Milyen részvényekbe fektessünk be?

A vállalatok számának leszűkítése után a portfóliónk diverzifikálása érdekében a legígéretesebb három-öt pozíciót kell kiválasztani. A legjobb, ha olyan vállalatot keresünk, amelyik részvénykiigazításban van, ami azt jelenti, hogy a részvények korrekción mennek keresztül. A kiigazítás azonban nem haladhatja meg a 20%-os értékcsökkenést, ellenkező esetben trendfordulóról beszélünk.

Jó, ha odafigyelünk a szakértők véleményére, akik gyakran nem csak a befektetésre érdemes ágazatokat jelölik meg (idén a pénzügy, az IT és a biotechnológia), hanem az egyes vállalatok fejlődését is előre jelzik. Egy kezdő befektető részvénybefektetési döntését 80%-ban a szakértői véleményeknek, 20%-ban pedig saját elemzéseinek kell diktálniuk, míg egy tapasztalt befektetőre pontosan ennek az ellenkezője igaz.

Részvények Lengyelország és külföld példáján

A CD Projekt, egy nagyon dinamikusan fejlődő játékfejlesztő cég, amely a mai napig az egyetlen AAA+ kategóriás játékokat gyártó és exportáló lengyel vállalat, az elmúlt hónapokban a részvényesek kedvence volt. A W.Kruk esetében, amelynek részvényei az elmúlt hónapokban veszítettek értékükből, szintén visszapattanást prognosztizálnak, azonban az elmúlt évek gyors emelkedése miatt az általános trend felfelé ívelő, és jó befektetési lehetőséget kínál. Hasonlóan jónak tűnik az építőipari ágazatban működő Awbud prognózisa is. Ebben az esetben a részvényárfolyam emelkedésének forrása az, hogy a vállalat nagyszámú pályázaton vesz részt. Az Awbud esetében a tendencia valószínűleg tovább fog erősödni.

Ami a külföldi vállalatokat illeti, a távol-keleti cégek a favoritok. A kínai Alibaba vállalat (a népszerű AliExpress platform és annak helyi megfelelője, a Taobao tulajdonosa) évek óta hihetetlen nyereséget könyvel el[AU1] . Hasonlóan az EIZO Corp-hoz, egy japán számítógép-monitorgyártóhoz, amely a tokiói tőzsdén van jelen. A hardverekbe történő folyamatos beruházásoknak köszönhetően a kelet-ázsiai vállalatok elkerülték a számítógép-piac összeomlását, amely a 2000-es évek második felében az európai és észak-amerikai vállalatokat sújtotta, és ma már a nyugati márkák virágzó versenytársai.

Bár nincs egyértelmű válasz arra, hogyan kell részvényekbe fektetni, néhány elemi szabály betartásához való ragaszkodás minden kezdő befektető számára biztosan ésszerű megoldás. Az alapvető készség mindenekelőtt az, hogy képesek vagyunk megkülönböztetni a jövőbe mutató és ígéretes vállalatokat azoktól, amelyek nem érdemlik meg a figyelmünket. A megfelelő részvények kiválasztásának képessége az, amely néhány szerencsés befektető számára akár tízszeres éves jövedelmet is eredményezhet. Következésképpen a részvények egy másik fontos elemmé válnak, amikor arra a kérdésre válaszolunk, hogy mibe fektessünk be.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *