Befektetőként – Tudja, hogyan maradhat biztonságban a részvény-kereskedelemben?

A Varsói Értéktőzsdén történő befektetés az egyik legérdekesebb befektetési módszer Lengyelországban. Ez egy nagyon kényelmes lehetőség is, mivel a tőzsdéhez interneten, a bankszámlán vagy egy megfelelő brókeren keresztül is hozzáférhet. De hogyan lehet biztonságosan befektetni a tőzsdén, hogy a lépései meghozzák a várt eredményeket?

Először is, hadd magyarázzuk el, mi is az a tőzsde

Valójában tőzsde bármilyen olyan hely, ahol egy bizonyos árut előre meghatározott áron lehet megvásárolni vagy eladni. Egy kis összejövetel egy valós helyen, amelyet befektetők, cégek és akár hobbisták is szervezhetnek. A tőzsde szó népszerű jelentése a Varsói Értéktőzsde, ahol a részvények vagy kötvények mellett aranyat vagy devizát is lehet vásárolni. Ez az egyetlen ilyen tőzsde hazánkban, amelynek hosszú hagyománya a XIX. század első felére nyúlik vissza, amikor még Kereskedelmi Tőzsde néven emlegették. A tőzsdét a második világháború kitörésekor, 1939-ben bezárták, és csak a politikai átalakulás után, 1991. április 12-én nyitották meg újra. A lengyel tőzsde tehát modern formájában egy viszonylag fiatal intézmény.

Akkor lássuk, hogyan is működik a tőzsde

Ha tudni szeretné, hogyan működik a tőzsde, azt érdemes kiemelni, hogy ez egy olyan hely, ahol vételi vagy eladási megbízásokat adhat le. Egy hatalmas terület, ahol általában nincsenek likviditási problémák, mindaddig, amíg a javasolt ár a jegyzések határain belül van.

A kereskedés minden formája automatizált és elektronikus módon történik, ami azt jelenti, hogy a kereskedőnek nincs fizikai másolata az eszközeiről. Mindent egy befektetési számlán, egy banknál, egy brókerháznál vagy egy brókernél lévő adatok formájában rögzítenek.

Azt sem szabad elfelejtenie, hogy a bróker minden egyes tranzakció után jutalékot számít fel. Ez egy nagyon fontos szempont a kereskedésben, mivel a kereskedő végső sikere vagy kudarca gyakran a felszámított jutalék mértékétől függ.

És milyen kockázatokkal jár a tőzsdei befektetés?

A tőzsdei befektetésekkel kapcsolatos legnagyobb kockázat az, hogy a megvásárolt eszközök értéke jelentősen csökkenhet, és így a kereskedő elveszítheti a befektetett tőke oroszlánrészét. Ez az a befektetési kockázat, amely minden tőzsdei művelet velejárója. E kockázatok minimalizálása érdekében az alacsony kockázatú ügyleteket kell választani, és meg kell határozni egy határt, amely meghatározza, hogy mikor kell újra eladni egy olyan eszközt, amelynek az értéke csökken. Az értékvesztés a vásárláskori értékhez képest elérheti a 7-15%-ot.

A következő kockázattípus az egyes brókerek által felszámított jutalékkal kapcsolatos. Érdemes megjegyezni, hogy harmadik fél segítsége nélkül nem juthat be a tőzsdére. A magas jutalék megöli minden olyan kereskedő nyereségét, aki gyakori tranzakciókat kíván végrehajtani, mivel a legtöbb bróker minden egyes tranzakció után jutalékot számít fel.

Ami tehát a tőzsdei befektetéseket illeti, a legnagyobb kockázatot a kereskedők figyelmetlensége, valamint a háttérismeretek és a gyakorlat hiánya jelenti. A tervezést már azelőtt el kell kezdeni, hogy a tőzsdére lépne – a különböző brókerek által felszámított jutalékok összehasonlításával. Az induláskor elszenvedett kisebb veszteségek az az első lépést jelentik a nagy nyereségek felé a tőzsdén.

A felkészületlenség és a befektetéssel kapcsolatos megfelelő ismeretek hiánya szintén kockázatot jelent. A pénzügyi eszközöket bizonyos – belső, helyi és geopolitikai – tényezők befolyásolják. A jó befektetéshez ígéretes tranzakcióra van szükség – más szóval egy logikus stratégiára, amelyet a tapasztalata és saját elemzése támaszt alá.

Vigyázzon a befektetésnél, avagy hogyan lehet biztonságosan befektetni a tőzsdén?

A befektetés egy összetett folyamat, ezért a befektetés módjának megtanulásával kell kezdenie. Érdemes olyan összegeket allokálni a befektetésekre, hogy a jutalék ne eméssze fel a nyereséget (a fix, pl. tranzakciónként 5 PLN-es jutalékokat használó brókerek esetében), vagy ne okozzon hatalmas veszteségeket a befektető költségvetésében.

Csak a tanulás és a tapasztalatszerzés kezdeti szakasza után kezdhet el igazán befektetni a tőzsdén. A tanulási folyamatnak nemcsak gyakorlatból kell állnia, hanem elméletből is. A jelentések vagy szakértői vélemények rendkívül hasznosak, amikor megteszi első lépéseit tőzsdei kereskedőként.

Ne feledje továbbá, hogy ne csak egy eszközbe fektessen be, hanem ossza el a pénzeszközöket több kisebb eszközre. Az optimális szám öt, mert akkor a kockázat elosztásával szilárd fedezetet kaphat, ugyanakkor az egyidejű kereskedések száma kellően kicsi ahhoz, hogy a kereskedő képes legyen minden változást nyomon követni. Ily módon minimalizálhatja a veszteség kockázatát.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *