Hogyan fektessen be biztonságosan befektetési alapokba: elemzés

Ahogy a lengyelek egyre gyarapodnak és nőnek a megtakarításaik, egyre többen keresnek biztonságos módot pénzük elhelyezésére. A legnagyobb befektetési alapok a befektetések egyik legnépszerűbb formáját képezik, amely a szilárd jogi szabályozás és az átláthatóság miatt tűnik vonzónak. Sajnos ez az átláthatóság gyakran illuzórikus.

Mit kell figyelembe vennie a befektetési alapok kiválasztásakor

Először is, tisztában kell lennie a kockázati szinttel. Az alapok – természetükből adódóan –különböző mértékű veszteség-kockázattal járó befektetéseket tartalmazhatnak. A befektetőn múlik, hogy mekkora kockázatot kíván vállalni.

Kerülje az olyan alapokat, amelyek nem adnak egyértelmű tájékoztatást a befektetési kockázatról. Különösen óvakodjon az olyan alapoktól, amelyek azt állítják, hogy 100%-ban biztonságosak, miközben azt ígérik, hogy lehetővé teszik vagyonának megsokszorozását. Ilyen esetek szinte soha nem fordulnak elő, és minden csodás nyereség-lehetőség nagy valószínűséggel csalási kísérletnek bizonyul, amelyen az alap minden résztvevője veszíteni fog.

Vannak olyan alapok is, amelyeket olyan emberek hoztak létre, akik semmit sem tudnak azokról a piacokról, amelyekbe megpróbálnak befektetni. Ami még rosszabb, gyakran még a befektetési alapokkal való kereskedésről sincsenek ismereteik. Az ilyen alapok téves elemzéseken alapulnak, és gyakran a geopolitikához erősen kapcsolódó eszközök érzelmekkel teli megközelítésén is (például egy olyan alap, amely az Európai Unió összeomlását vizionálja, és amelyet ennek az intézménynek egy ellenzője hozott létre). Az érzelmeken alapuló feltételezések szinte mindig rossz választásnak számítanak a befektetésben, az alapok esetében is.

Szóval, hogyan fektessek be biztonságosan befektetési alapokba?

Az elsődleges szabály, amelyet a befektetés során követnie kell, az, hogy megismerje az ágazatot, amelybe be kíván fektetni. Más szóval, nem szabad arra hagyatkoznia, amit az alap létrehozói mondanak – ők csak nagyon elismerően fognak beszélni az ajánlatukról. Még a legrosszabb előrejelzésekkel rendelkező befektetési alapokat is, amelyeket a tapasztalattal rendelkező befektetők eleve bukásra ítéltnek tartanak, innovatívnak, biztonságosnak és biztosan hatalmas nyereséget hozónak hirdetik.

Emellett nem szabad túlságosan az alapok által a múltban elért nyereségre hagyatkozni. Sok esetben ugyanis egy olyan alap, amely egy-három éven belül 30%-ot erősödött, jó befektetésnek számít a jövőre nézve. A trendek jellemzője azonban, hogy egy bizonyos ponton elérik a csúcsot, majd megfordulnak; ezért a csúcsot közvetlenül megelőző időszak a lehető legrosszabb időszak bármely alap befektetési jegyének megvásárlására.

Néhány példa javasolt befektetésekre 2018-ban

2017 nagyon jó év volt a külföldi részvényalapok számára. Ez azonban csak a technológiai vagy biotechnológiai szektorban működő, fejlődő európai vagy amerikai vállalatokra volt érvényes. A rekordot a Quercus Global Growth, egy meglehetősen új alap állította fel, amely különböző európai biotechnológiai vállalatok részvényeire épül. Általánosságban elmondható, hogy a Quercus al-alapok többsége nagyon jól megfelelt a trendelőrejelzéseknek – a török vállalatok részvényeire épülő alap (Quercus Turkey) szintén nagyon sikeres volt, akárcsak a Quercus lev., a WIG20 indexmintán alapuló tőkeáttételes alap.

Összességében azonban jól látható, hogy 2017-ben a fejlett nyugat-európai országok és az Egyesült Államok vállalatainak részvényeit tartalmazó alapok domináltak. Gyakorlatilag minden ezen a területen működő befektetési alap kielégítő hozamrátát produkált.

Néhány példa javasolt befektetésekre 2018-ban

Mivel már tudjuk, hogy mely alapokba érdemes befektetni, meg kell tanulnunk, melyeket jobb elkerülni. A pénzpiaci alapok a legkockázatosabbak és leggyakrabban veszteségesek. A befektetési módtól függetlenül, mind az alapok, mind az egyéni befektetők esetében a devizapiac az, amely a veszteségek legnagyobb százalékát – akár 85%-át – okozza.

2017 olyan alapoknál is veszteségeket hozott, amelyeknél egyszerűen csak helytelenek voltak az előrejelzések. Ezek közül a leghíresebb az „Eurogeddon”: egy azon a feltételezésen alapuló alap, hogy az Euró zóna szétesik. Az alapnak az európai valuta várható értékcsökkenéséből kellett volna nyereséget termelnie. Miután az Eurogeddon tőkéje évekig folyamatosan apadt, az alapot végül 2017 közepén megszüntették. Egy másik alap, amely azon a hasonlóan kockázatos feltételezésen alapult, hogy a varsói tőzsdén jegyzett legnagyobb vállalatok részvényeinek árfolyama (a WIG20 index szerint) csökkenni fog, szintén veszteséges volt, ami nem meglepő.

Ami a kevésbé nyilvánvaló kudarcokat illeti, a tavalyi év nem volt kedvező az árupiac számára. A legnagyobb értékvesztést az árupiaci alapokra épülő alapok szenvedték el. A 2017-es év az afrikai székhelyű vállalatokba történő befektetések szempontjából sem volt kedvező. A külföldi vállalatok részvényei közül az afrikai vállalatok voltak azok, amelyek rekordmagas veszteséget szenvedtek el, ellentétben a világ szinte összes többi részével.

A befektetési alapok minden bizonnyal a tőkebefektetés vonzó formáját jelentik. Legnagyobb előnyük a nagyfokú elérhetőség és a lehetőség egy olyan alap választására, amely teljes mértékben megfelel a befektető előrejelzéseinek. Emellett a jogi átláthatóság is vonzza azokat, akik még soha nem foglalkoztak semmilyen befektetéssel. Természetesen az alapok lehetővé tehetik a befektetők számára, hogy szilárd nyereséget szerezzenek, de hatalmas veszteségeket is generálhatnak. Ebben a tekintetben ez a befektetési forma nem különbözik más formáktól. Ezért jó tudni, hogyan lehet biztonságosan befektetni az alapokba, és milyen szabályokat kell követni a megtakarítások elvesztésének elkerülése érdekében.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *