Üdvözöljük a tőzsdén: hogyan fektessünk be részvényekbe? Alapinformációk

Napjainkban a világ számos alternatív lehetőséget kínál számunkra a jólét növelésére. Az emberek egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy részvényeket vásárolnak, alapokba fektetnek, vagy más formában helyezik el vagyonukat, amelyek lehetővé teszik számukra a nyereség növelését. Ha el akarja kezdeni a befektetést, meg kell tanulnia a befektetések alapvető szabályait.

Alapkérdés: mi a részvény?

A részvények a részvénytársaságok értékpapírjai, azaz a tőzsdén jegyzett társaság tőkéjében szerzett részesedések. A részvények jellegüktől függően lehetnek kiváltságos részvények, azaz osztalékos részvények, amelyek lehetővé teszik a tulajdonosuk számára, hogy a részvényesek közgyűlésén a társasággal kapcsolatos döntéseket hozzon, és általános részvények, amelyekhez nem kapcsolódnak további jogok vagy kiváltságok.

A következő lépés: hogyan vásároljunk részvényt?

Ha meg akarja tanulni, hogyan fektessen be részvényekbe, jó, ha tudja, hogyan vásárolhatja meg azokat. A részvényvásárlás a tőzsdén nagyon egyszerű. Online történik, egy befektetési számlával, amelyet brókerszámlának neveznek. A számlanyitás után a befektető átutal egy bizonyos összeget, és ezzel egy adott vállalat részvényeire vonatkozó vételi megbízást hoz létre. A vételi megbízásban a befektető megadja, hogy hány részvényt szeretne vásárolni, és milyen árat hajlandó fizetni.

Mit jelent a közvetlen részvényvásárlás?

A közvetlen részvényvásárlás valójában részvényvásárlás egy brókerszámlán keresztül. Ezt nagyon egyszerűen, egy online számlanyitás útján teheti meg. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy gyorsan reagáljon a részvényárfolyamok változásaira. Ha saját brókerszámlával rendelkezik, a befektető naponta több tranzakciót is képes végrehajtani, az árfolyamok ingadozására alapozva. Ez a módszer azonban nagy figyelmet, odaadást, időt és önfegyelmet igényel. A befektetők csak magukra számíthatnak.

És mi a közvetett részvényvásárlás?

Egy másik módszer a részvények közvetett vásárlása, azaz a részvényekbe alapok útján történő befektetés. Ha ezt a módszert választja, a befektetőnek nem kell naponta követnie a piaci változásokat, mivel a befektetéseket szakemberekből álló csapatok elemzik, akik kezelik az eszközöket, és rendszeresen figyelik a piaci eseményeket. Ez egy azoknak való lehetőség, akik az eddig bankbetétben tartott pénzüket tervezik befektetni, de nincs idejük részletesen megismerni a pénzügyi piacot irányító szabályokat. Ezt választják a korlátozott vagyonnal rendelkező befektetők is. A befektetőnek azonban szem előtt kell tartania, hogy a részvények közvetett módon történő vásárlása veszteségek kockázatával, valamint az alapkezelésért fizetendő extra díjakkal és jutalékokkal jár.

Főbb információk a részvénybefektetésekről. Információk amatőrök számára.

A befektetés módja a tőzsdei befektető vérmérsékletétől, készségeitől és képességeitől függ. A befektetők választhatják a rövid távú befektetéseket, ami azt jelenti, hogy alkalmilag vásárolnak részvényeket, és rendszeresen eladják azokat. A vásárlás előtt a részvényeket általában a kibocsátó céggel folytatott kommunikáció és a gazdasági helyzet alapján elemzik. Befektethetünk hosszú távon is, olyan vállalatok olcsó részvényeit választhatva, amelyek a következő években várhatóan növekedni fognak. Lehetőség van arra is, hogy egy tőzsdei kereskedési napon vásároljunk és adjunk el részvényeket.

Befektetéskor a hibák elkerülése érdekében bizonyos szabályokat már a kezdetektől érdemes betartani:

  • Válassza olyan vállalatok részvényeit, amelyek jó likviditással rendelkeznek, hogy bármikor eladhassa és megvásárolhassa őket;
  • Állítson be stop-loss megbízásokat – azaz határozza meg azt a szintet, ameddig a veszteséget fel tudja vállalni részvényvásárláskor;
  • Tartózkodjon a befektetéstől, amikor a részvények ára rekordmagas csúcsokat ér el, amelyeket gyakran értékcsökkenés követ;
  • A tőzsdén történő befektetéskor vegye figyelembe az állandó pozitív vagy negatív tendenciákat;
  • Az árfolyamok gyors csökkenését követő időszakokban vásároljon részvényeket.

Hideg számítás, az érzelmek kontrollálása, a csak a tényekben és a számokban való bizalom kell, hogy meghatározza a befektető viselkedését. Amikor úgy dönt, hogy közvetlenül vásárol részvényeket, fontos, hogy elolvassa az érintett vállalatok negyedéves jelentéseit, amelyek elemzést nyújtanak az értékesítésből származó bevételről, valamint az árrésről és a nyereségről. A makrogazdasági adatok elemzése azért is létfontosságú, mert ez lehetővé teszi, hogy előrejelzéseket készítsen a vállalatok további teljesítményére és más befektetők viselkedésére vonatkozóan.

Ha a közvetlen részvényvásárlást választja, először személyes preferenciáit kell elemeznie. Szintén megvizsgálandó az eszközök típusa, amelyekbe az alap befektet, a nyereségi szint, amelyet elér, a szolgáltatás költségei, a további díjak, és a tényleges esélyek a megtakarítások sikeres befektetésére. A tapasztalt kereskedők és a befektetési portált működtetők ismerik a befektetés szabályait. Nem mindenki rendelkezik azonban ilyen ismeretekkel, ezért ha Ön is a tőzsdei befektetésbe kíván kezdeni, ismernie kell a tőzsde működésének néhány alapvető szabályát.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *