Hogyan működnek az online befektetési alapok?

Az online befektetés messze a legkényelmesebb formája a befektetési alapokba történő befektetésnek, így még az idősebb befektetők is értékelik a lehetőségét, hogy tőkéjüket online kezelhetik. A kínált kényelmi szolgáltatások számát azok is dicsérik, akik korábban még soha nem fektettek be, vagyis nincs tapasztalatuk a befektetési kockázatok önálló felmérésében. 

Mindenekelőtt – hogyan fektessünk be online

Az alapokba történő online befektetéshez megfelelő befektetési platformot kell használni, egy virtuális pénztárcával. Ez az a hely, ahol bizonyos alapok – általában több különböző alap – befektetési jegyeit tárolják, a tőke diverzifikálása érdekében. A legtöbb ilyen platform lehetővé teszi számos elérhető alap befektetési jegyeinek egyszerű vásárlását és eladását, valamint pénzügyi tanácsadást, elemzést és egyéni befektetői statisztikákat nyújt.

Az online befektetés szabályai

A befektetést a kínált alapok listájának ellenőrzésével kell kezdeni, és olyan alapokat kell keresni, amelyek az Önt érdeklő eszközöket kínálják. A megfelelő bróker megtalálása után nézze meg a kiválasztott befektetési platform demószámláját. A számlának átláthatónak kell lennie, és világos információkat kell tartalmaznia az eszközök értékének adott időszakban bekövetkezett változásairól, valamint az alapok befektetési terület szerinti bontásáról, például belföldi vagy külföldi, részvények vagy nyersanyagok.

A kockázati szint feltüntetésére vonatkozó információk szintén rendkívül fontosak. Ha kiderül, hogy az érintett egységek vásárlása vagy eladása nem ajánlott, a platformnak erről üzenetet kell megjelenítenie.

Hogyan működnek az online befektetési alapok?

Sok olyan felület, amely befektetési alapokba történő befektetést kínál, nagyon könnyen használható. Miután regisztrált a felületen, kap egy aktivált befektetési számlát a weboldalon, amely hozzáférést biztosít Önnek egy virtuális pénztárcához – egy olyan eszközhöz, amely lehetővé teszi, hogy megbízásokat adjon a kiválasztott alap befektetési jegyeinek megvásárlására vagy eladására.

Mivel egy ilyen számla megnyitását többek között brókerházak és bankok kínálják, az alapok választéka néhány vagy akár több tucat egyesület alapjaira is kiterjedhet, ami akár több száz alapot is jelenthet a különböző működési területeken.

Példák online befektetési alapokra

Az interneten számos befektetési alap található, mint például a Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska, amely 23 befektetési alapokat kínáló vállalat kínálatát használja fel, pl. több mint száz különböző alapot.

A nemzetközi bankok több alapot kínálnak, de kezelési díjat is felszámítanak. Az ING Bank Śląski például 93 kizárólag részvényeken alapuló alapot kínál, és kétszer annyi más alapot. Kisebb cégek, mint például az NN Investment Partners, csak 30 alapot kínálnak, de az ajánlatuk gyakran barátságosabb és átláthatóbb, mint a nagy bankoké.

Hogyan válasszunk online befektetési alapot?

A választás során érdemes összehasonlítani a különböző brókerek ajánlatait. Figyeljen oda az Önt érdeklő konkrét befektetési területeket tartalmazó alapok elérhetőségére és a jutalékra. Ez utóbbi rendkívül fontos, mivel a széles kínálattal rendelkező cégek gyakran sok táblázatot tartalmaznak további díjakkal.

Jó megoldás, ha megkeres egy konkrét alapot, és ellenőrzi, hogy melyik bróker kínálja annak részjegyeit. Miután kiválasztotta a fő alapot, összehasonlíthatja a közvetítőket, és a jövedelmezőség kiszámítása után a legígéretesebb közvetítő kínálatából további alapokat választhat a fő alap biztosításához.

Mint a legtöbb online befektetésnél, a befektetési alapoknál is szükség van közvetítőre. A befektetési alapokba történő sikeres befektetéshez az első lépés egy jó platform megtalálása, ahol nincsenek díjak vagy alacsonyak a jutalékok, valamint átlátható szerződést és a befektetési portfólió kezelésének lehetőségét kínálja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *