Tudja Ön, hogy mibe érdemes pénzt fektetni?

Szinte minden brit, akinek a jövedelme meghaladja az alapvető szükségleteit, fontolóra veszi a befektetést. Sokan azonban lemondanak plusz pénzük befektetésének ötletéről, azzal magyarázva ezt, hogy nem tudják, mibe fektessék a kis összegeket. Sajnos a kedvező gazdasági helyzet ellenére még mindig szegénynek érezzük magunkat. Ez helytelen megközelítés, mert a zokniban vagy bankszámlán tartott készpénz veszít az értékéből, de ha ezt a pénzt befektetjük, akkor nagy nyereséget termelhet.

Van mód a biztonságos befektetésre?

Van 100%-osan biztonságos módja a nyereséges pénzbefektetésnek? Nincs. Még azok a befektetési típusok is, amelyek jó eséllyel stabil és megbízható nyereséget termelnek, külső tényezők miatt okozhatnak veszteséget is. Ezt a sajátos helyzetet a tapasztalták meg a görögök, akik nemzetgazdaságuk csődjének következményeit érezték meg. De vajon e ténynek el kellene tántorítania bennünket a befektetéstől? Nem.

A befektetés olyan, mint az élet, szinte semmi sem hoz nyereséget a saját hozzájárulásunk nélkül. A trükk az, hogy tudjuk, milyen kockázatokat vállaljunk, és hogyan lehet ebből a kockázatból profitálni. A befektetési piac kínál mind viszonylag biztonságos befektetéseket, amelyek függetlenek a trendtől, mind pedig magas kockázatú eszközöket, amelyek a nemzetközi gazdaság stabilitásától és a piaci helyzettől függenek. Ez azt jelenti, hogy a befektetés szinte mindig jár némi kockázattal.

M a befektetéshez kapcsolódó kockázat?

A befektetési kockázat a választott befektetési lehetőségtől függően változik. A pénzpiac, vagy az úgynevezett Forex nagyon kockázatosnak számít. Ez a tőkeáttételi mechanizmusnak köszönhető, amellyel nagy mennyiségű készpénzt lehet befektetni. Sajnos a rossz döntések nemcsak a tőke elvesztéséhez, hanem adósságok keletkezéséhez is vezethetnek.

A kriptovaluták szintén kockázatosak lehetnek. Nemrég még mindenkinek, aki azt kérdezte, hogy mibe fektessen be nagyobb összegeket, azt mondták: kriptovalutákba, mint a Bitcoin és az Altcoinok. A kriptovaluták értéke azonban egy szempillantás alatt akár 90%-ot is eshet, ami nem is olyan régen tényleg meg is történt.

Vannak sokkal alacsonyabb kockázatú befektetések, mint például a betétek vagy a készpénzalapok, amelyek a befektetett összeg bizonyos százalékának megkeresésére szolgáló, elköteleződést nem igénylő érvényű módszer. Egyes alternatív befektetések, például az aranyérmék vagy aranyrudak vásárlása szintén nagyon biztonságosnak számít. Ezek azonban hosszú távú befektetések, amelyek akár évtizedekig is eltarthatnak.

Mibe érdemes pénzt fektetni?

A befektetések esetében sokkal könnyebb megmondani, hogy mi volt a múltban kifizetődő befektetés, mint azt, hogy az adott pillanatban milyen tételekbe vagy megoldásokba kellene befektetni. Ugyanakkor támaszkodhat a szakértők véleményére és saját preferenciáira.

Ha megnézzük a gazdasági helyzetet, könnyen rájöhetünk, hogy ez nem a megfelelő időszak arra, hogy a nyugati piacok legfejlettebb vállalataiba fektessünk be. A nagyon fejlett országok, különösen az úgynevezett régi Európai Unió és az USA jelenleg nagyon lassú ütemben növelik potenciáljukat. Jelenleg jó, ha érdeklődünk a helyi, lengyel vagy alternatív piacok, például Törökország, vagy Kína, Japán és azok gazdasági potenciálja iránt.

Olyan eszközökbe is befektethet, amelyek nem függenek túlzottan, vagy egyáltalán nem függenek a világgazdaság állapotától, például aranyba, gyémántokba, kriptovalutákba vagy drága alkoholba.

Példák a legelőnyösebb befektetésekre

A kriptovaluták még mindig az évtized legelőnyösebb befektetésének számítanak. Aki néhány évvel ezelőtt Bitcoinba fektetett, nagyon kevés tőkével milliomossá válhatott. Napjainkban számos altcoin-típus kínál lehetőséget arra, hogy megismétlődjön ez a helyzet.

A lengyel részvénypiac jól teljesít az IT-, a szórakoztatóipari és a gyógyszeripari ágazatban. A jó tőzsdei befektetések tipikus példája a CD Projekt, amely elsősorban a Vajákról, Geralt of Rivia-ról szóló világhírű játéksorozat megalkotásáról ismert. A CD Projekt részvényei évek óta nyereséget termelnek, nagyon jó hozamokat és magas osztalékot biztosítva a befektetőknek.

Az úgynevezett nagyon alternatív befektetések szegmense is jól teljesít. A ritka érmék, babák vagy figurák, építőkocka-készletek, sőt virtuális tárgyak – Counter-Strike játékbeli fegyver skinek vagy Team Fortress 2 sapkák – mind nagyon jól fogynak.

Tehát, mibe fektessen be? Függetlenül a választott befektetési formától, mindenképpen érdemes a jövőbe tekinteni, és úgy cselekedni, hogy a megkeresett tőkét ne eméssze fel az infláció. Rengeteg olyan eszköz van, amelybe érdemes a tőkénket befektetni, de arra a kérdésre, hogy mibe érdemes pénzt fektetni, nincs és valószínűleg soha nem is lesz végleges válasz. Minden a kockázattól függ, amelyet a befektető hajlandó felvállalni.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *